erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
22696
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22696

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder steil zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Bakstenen gebouw op een recente hardstenen plint; mogelijke gevelinkorting aan de linkerzijde. Gesmeed ijzeren muurankers; kalkstenen banden. De eerste bouwlaag werd aangepast: vergrootte vensters en een rechthoekige, kalkstenen deur met waaiervormig bovenlicht. Bovenvensters: voormalige kalkstenen kruiskozijnen (verwijderde vensterkruisen) met verlaagde of vernieuwde onderdorpels (lekdrempels) en deels behouden, verankerde bovendorpels; omlijsting afgewerkt met hoek- en negblokken; sponning voor het benedendeel, wijzend op vroegere luiken; sommige hoek- en negblokken werden vernieuwd; verschillende ontlastingssystemen: de twee middenvensters der tweede bouwlaag zijn voorzien van dubbele boogjes van een rollaag en een platte laag en een overspannende grote boog van een rollaag en een platte laag; de twee buitenste vensters hebben alleen de grote boog; de middenvensters der hoogste verdieping vertonen alleen de dubbele boogjes, terwijl de buitenste vensters van deze bouwlaag geen ontlastingssysteem hebben, evenmin als de vensters der benedenverdieping. De rechter zijgevel is voorzien van een aangepast aandak en schouderstukken.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22696 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.