Burgerhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Sint-Truiden
Straat Clement Cartuyvelsstraat
Locatie Clement Cartuyvelsstraat 11, Sint-Truiden (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Truiden (actualisaties: 11-09-2007 - 31-10-2007).
  • Adrescontrole Sint-Truiden (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Truiden (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Burgerhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Burgerhuis

Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1997.

Beknopte karakterisering

Typologieburgerhuizen
Datering17de eeuw

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen onder steil zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen), uit de 17de eeuw. Bakstenen gebouw op een recente hardstenen plint; mogelijke gevelinkorting aan de linkerzijde. Gesmeed ijzeren muurankers; kalkstenen banden. De eerste bouwlaag werd aangepast: vergrootte vensters en een rechthoekige, kalkstenen deur met waaiervormig bovenlicht. Bovenvensters: voormalige kalkstenen kruiskozijnen (verwijderde vensterkruisen) met verlaagde of vernieuwde onderdorpels (lekdrempels) en deels behouden, verankerde bovendorpels; omlijsting afgewerkt met hoek- en negblokken; sponning voor het benedendeel, wijzend op vroegere luiken; sommige hoek- en negblokken werden vernieuwd; verschillende ontlastingssystemen: de twee middenvensters der tweede bouwlaag zijn voorzien van dubbele boogjes van een rollaag en een platte laag en een overspannende grote boog van een rollaag en een platte laag; de twee buitenste vensters hebben alleen de grote boog; de middenvensters der hoogste verdieping vertonen alleen de dubbele boogjes, terwijl de buitenste vensters van deze bouwlaag geen ontlastingssysteem hebben, evenmin als de vensters der benedenverdieping. De rechter zijgevel is voorzien van een aangepast aandak en schouderstukken.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Clement Cartuyvelsstraat

Clement Cartuyvelsstraat (Sint-Truiden)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.