Notariswoning met kantoren

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Sint-Truiden
Straat Clement Cartuyvelsstraat
Locatie Clement Cartuyvelsstraat 29-33, Sint-Truiden (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Truiden (actualisaties: 11-09-2007 - 31-10-2007).
  • Adrescontrole Sint-Truiden (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Truiden (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Notariswoning

Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1997.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Notariswoning met kantoren

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige notariswoning (nummer 33) met kantoren (nummers 29-31). Herenhuis (enkelhuistype) van vier traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak (nok evenwijdig aan straat), naar verluidt gebouwd circa 1870, met sobere, neoclassicistische gevelordonnantie. Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een afgeschuinde, arduinen sokkel; houten kroonlijst op tandlijst met casementen tussen de consoles; arduinen kordonlijsten. Getoogde vensters in een geriemde arduinen omlijsting met oren en sluitsteen. Getoogde poort met geprofileerd beloop in een rechthoekige omlijsting op neuten; neorocaille sluitsteen. Fraaie houten erker, steunend op een welvende balkonplaat (thans gecementeerd) met uitgewerkte consoles van arduin; ramen met glas in lood. De kantoorgebouwen tellen samen zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; de uiterste rechtse travee is een latere toevoeging; bakstenen lijstgevels op een arduinen plint; getoogde arduinen vensters met oren, neuten en lekdrempel; gelijkaardige deur in de voorlaatste travee, rechts; de deur van nummer 31 is een aangepast venster.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Clement Cartuyvelsstraat

Clement Cartuyvelsstraat (Sint-Truiden)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.