erfgoedobject

Notariswoning met kantoren

bouwkundig element
ID: 22697   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22697

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notariswoning met kantoren
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is aangeduid als beschermd monument Notariswoning
    Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1997

Beschrijving

Voormalige notariswoning (nummer 33) met kantoren (nummers 29-31). Herenhuis (enkelhuistype) van vier traveeën en drie bouwlagen onder afgeknot zadeldak (nok evenwijdig aan straat), naar verluidt gebouwd circa 1870, met sobere, neoclassicistische gevelordonnantie. Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een afgeschuinde, arduinen sokkel; houten kroonlijst op tandlijst met casementen tussen de consoles; arduinen kordonlijsten. Getoogde vensters in een geriemde arduinen omlijsting met oren en sluitsteen. Getoogde poort met geprofileerd beloop in een rechthoekige omlijsting op neuten; neorocaille sluitsteen. Fraaie houten erker, steunend op een welvende balkonplaat (thans gecementeerd) met uitgewerkte consoles van arduin; ramen met glas in lood. De kantoorgebouwen tellen samen zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak; de uiterste rechtse travee is een latere toevoeging; bakstenen lijstgevels op een arduinen plint; getoogde arduinen vensters met oren, neuten en lekdrempel; gelijkaardige deur in de voorlaatste travee, rechts; de deur van nummer 31 is een aangepast venster.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Notariswoning met kantoren [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22697 (Geraadpleegd op 24-05-2019)