erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
22708
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22708

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch herenhuis, gelegen op de hoek van de Beekstraat, vijf + twee traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Gecementeerd bakstenen gebouw op een beschilderde, hardstenen plint afgewerkt met een brede, bolronde lijst. Lijstgevels, horizontaal geleed door middel van bolronde, arduinen kordonlijsten. Fries van panelen, afgewisseld met medaillons met leeuwenkoppen boven de puilijst; guirlandenfries onder de kroonlijst. Rechthoekige vensters voorzien van druiplijsten waaronder een palmettenfries. De benedenverdieping is afgelijnd door een geprofileerde puilijst en een meanderfries, en aan weerszij afgezet met imitatie-hoekstenen. Onversierde zijgevel met dezelfde indeling.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22708 (Geraadpleegd op )