erfgoedobject

Reeks burgerhuizen

bouwkundig element
ID
22729
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22729

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reeks burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Reeks huizen die oorspronkelijk één geheel vormden van zeven traveeën en twee bouwlagen onder mank zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen); het huidig uitzicht dateert uit de tweede helft van de 19de eeuw, doch is het resultaat van de vergroting naar voren toe van een wat achteruit gelegen breedhuis met steile dakhelling (17de eeuw ?). Bakstenen gebouw met een beschilderde en gecementeerde voorgevel voorzien van getoogde vensters in een geprofileerde omlijsting met versierde oren en sluitsteen. Gelijkaardige deuren. In de linker zijgevel bleef de oorspronkelijke, verankerde zijgevel bewaard, voorzien van aandak, vlechtingen en twee getoogde venstertjes in de top.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Reeks burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22729 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.