Watermolen Grevensmolen

Voormalige watermolen op de Molenbeek, afhankelijk van de Sint-Trudo-abdij.

Langgestrekt gebouw met kern uit de eerste helft van de 17de eeuw, thans omringd door recente dienstgebouwen; het erf is bereikbaar via een oprit ten noordoosten, die doorheen de boomgaarden loopt; ten zuidwesten stroomt de Molenbeek.

Het oorspronkelijke gebouw telt negen traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (nok loodrecht op straat, kunstleien, leien en bitumen). Bakstenen gebouw met voorgevel op gecementeerde plint, en voorts belijnd door een kalkstenen en twee mergelstenen banden; gesmeed ijzeren muurankers; kalkstenen gevelsteen met wapenschild, jaartal 1644 en leus OMNIA SUAVITER van abt Hubrecht van Sutendael. Laadvenster boven de zevende travee. De benedenvensters zijn voormalige kruiskozijnen, waarvan de kalkstenen omlijsting met geprofileerde posten en negblokken bewaard bleef; een gelijkaardig kloosterkozijn en rechthoekig venster; de bovenvensters zijn gewijzigd. Aangepaste deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting. De achtergevel heeft gesmeed ijzeren muurankers en twee mergelstenen banden; gevelvoorsprong van twee travee onder schilddak in de derde travee. Kleine, rechthoekige vensters met diefijzers in een mergelstenen omlijsting met negblokken en een ontlastingsboog van een rollaag, of een rollaag en een platte laag. In de tweede travee een korfboogdeur in een rechthoekige verankerde omlijsting van kalksteen met negblokken en afgeschuinde neg. Erboven een gevelsteen met wapenschild en datering 1642. Zijgevels met aandak, vlechtingen en schouderstukken. In de zuidwestelijke zijgevel datering 1725 aangegeven door middel van muurankers. Hoge kalkstenen plint en banden van kalk- en mergelsteen; kleine, mergelstenen rondboognis met schelpmotief, geflankeerd door voluten, in de geveltop. Rechthoekige kalkstenen venstertjes met negblokken en geprofileerde sponning; ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag, bij de benedenvensters met natuurstenen sluit- en aanzetstenen.