erfgoedobject

Huis De Rode Leeuw

bouwkundig element
ID
22735
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22735

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Rode Leeuw
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis in eclectische stijl, twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd ANNO/1889 in de boogvelden der vensters (tweede bouwlaag); mogelijk oudere kern, te oordelen naar de zeer steile dakhelling. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen voor de banden, en arduin voor de lijsten (geveltop en vensters). Puntgevelbekroning, voorzien van een aedicula met reliëf (leeuw) en afgewerkt met een gebogen fronton. Panelen met gekleurde tegels op de borstwering der tweede bouwlaag. Rechthoekige vensters met geprofileerde natuurstenen posten en arduinen druiplijsten. Rechthoekig balkon op de derde bouwlaag. Eerste bouwlaag aangepast.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis De Rode Leeuw [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22735 (Geraadpleegd op )