erfgoedobject

Huis De Kelder

bouwkundig element
ID
22736
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22736

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Kelder
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (leien), voorzien van een houten dakkapel met oculus, voluten en gebogen fronton; provinciale Louis Philippestijl. Gebouwd in de tweede helft 19de eeuw. Baksteenbouw met afwerking van arduin. Lijstgevel met reliëfversiering met mascarons tussen de houten modillons der kroonlijst en op de boogvelden der vensters van de tweede bouwlaag. Rechthoekige deurvensters op de tweede bouwlaag, in een zware, rondboogvormige omlijsting met geprofileerde posten en druiplijst, oren, neuten en siersluitsteen; gevelbreed in- en uitbuigend balkon met sierlijk ijzeren hek; getoogde vensters in een gelijkaardige omlijsting op de derde bouwlaag; kordon vormende lekdrempels. Gewijzigde begane grond.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Kelder [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22736 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.