erfgoedobject

Brouwerij Moortgat

bouwkundig element
ID
2274
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2274

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Brouwerij Moortgat
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

N.V. Brouwerij Moortgat door Leonard Moortgat gesticht in 1871 (zie gevelsteen met jaartal en vermelding J.L. Moortgat/M.H. De Block), aanvankelijk als gemengd familiebedrijf namelijk een boerderij met bijhorende azijn- en bierbrouwerij. Door het stijgende succes van de brouwerij, waar naar verluidt in 1927 de eerste "Duvel" werd gebrouwen, werd de vestiging meermaals uitgebreid en verbouwd. Heden vrij recente brouwerijgebouwen waarvan de oudste opklimmen tot het tweede kwart van de 20ste eeuw.

Aan de straat: art-decogetint pand met gevelsteen 1871 (verwijzend naar stichting) en naam van de stichters.

Op het terrein: vierkante, bakstenen toren met achtzijdige top onder leien bedaking; naar verluidt overblijfsel met duiventoren van de vroegere boerderij (gesloopt).

In de tuin, tegen de De Buisseretlaan: ijskelder met zeshoekig prieeltje onder kunstleien dak (gesloopt).

Feestzaal in "Vlaamse stijl" met glasramen waarop portretten van de stichter en zijn opvolgers, gesigneerd J.B. Jacobs, 1943; schouw met haardplaat gedateerd 1715. Trapzaal met glasramen gesigneerd Marc De Ceukelaire 1981, aangebracht naar aanleiding van het 110-jarig bestaan van de brouwerij.

  • VIVIJS S., Brede Dunc. Een bijdrage tot de geschiedenis van Breendonk, Zele, 1981, 219-225.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De duiventoren en het tuinprieel die zich langs de zijde van de Buiseretlaan bevonden, werden tussen 2000 en 2005 afgebroken bij de uitbreiding van de brouwerij. De gevel van het art-decogetinte pand werd behouden, de achterbouw werd afgebroken in 2017.

  • Informatie verstrekt door een werknemer van brouwerij Duvel-Moortgat en ter plaatse vastgesteld, oktober 2017.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Brouwerij Moortgat [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2274 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.