Burgerhuis Voetboghenhuys

Beschrijving

Fraai burgerhuis in eclectische stijl, met neobarokke elementen; breedhuis van het enkelhuistype, drie traveeën en drie bouwlagen onder mansardedak (leien) met twee oeils-de-boeuf en een arduinen dakvenster, uit eind 19de eeuw. Bakstenen gebouw met een gevelparement van arduin en Franse steen. De eerste bouwlaag is volledig van arduin, met een sokkel voorzien van twee keldergaten. Penanten opgevat als geblokte pilasters; cartouches, diamantkopmotieven en andere ornamenten op panelen onder de kroonlijst, op kapitelen en sokkels. De eerste bouwlaag wordt gemarkeerd door de merkwaardige venstervorm, de tweede door een gevelbreed, rechthoekig balkon met een ijzeren hek tussen hardstenen balusters, de derde door de hardstenen balustrades der vensters en de panelen onder de kroonlijst. Getoogde benedenvensters met een tweeledig bovenlicht, ingeschreven in een rechthoekige arduinen omlijsting met bladwerk in de zwikken; gelijkaardige deur met een mascaron boven het deelzuiltje van het bovenlicht, en kransen op de zwikken; getoogde arduinen vensters in verdiepte muurvlakken op de tweede bouwlaag; getoogde bovenvensters in een rechthoekige omlijsting met riemprofiel en oren.