erfgoedobject

Hoekhuis In de Ster

bouwkundig element
ID
22750
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22750

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis In de Ster
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekhuis van twee + één + twee traveeën onder afgesnuit zadeldak (kunstleien) voorzien van twee houten dakvensters met voluten en antefixen, uit eind 19de eeuw. Bakstenen gebouw met bepleisterde en beschilderde lijstgevels op een beschilderde hardstenen sokkel met rechthoekige keldergaten. Imitatiehoekbanden, geprofileerde lijsten en verdiepte panelen op de penanten. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met sluitsteen en oren; gietijzeren leuningen. Op de hoek, boven de deur, venster, voorzien van een uitspringende druiplijst op consoles, en een rechthoekig balkon met gietijzeren hek, gedragen door zware consoles; de vensters der eerste bouwlaag zijn aangepast. Rechthoekige deur in een geprofileerde omlijsting, in de hoektravee.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis In de Ster [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22750 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.