erfgoedobject

Hoekhuis De Fonteyne

bouwkundig element
ID
22751
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22751

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoekhuis De Fonteyne
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekhuis, gelegen op de hoek van de Grote Markt en de Hoogbrugstraat. Drie + vijf traveeën en drie bouwlagen onder afgesnuit zadeldak (kunstleien) met houten dakvensters boven de afgesnuite hoek. Datering 1878 op een gevelsteen op de hoek. Bakstenen lijstgevels voorzien van een arduinen kroonlijst, kordon vormende lekdrempels op de tweede bouwlaag en een paneel met reliëf (mascaron en fontein) op de hoek; verdiepte muurvlakken op de penanten der zijgevel. Getoogde vensters in een geriemde arduinen omlijsting met oren en neuten; sluitsteen met korte druiplijst; balkon op consoles op de tweede bouwlaag der hoektravee; recent hek. De eerste travee (nummer 28A) is volledig aangepast. Gewijzigde begane grond.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoekhuis De Fonteyne [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22751 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.