erfgoedobject

Huis Het Papegaaiken

bouwkundig element
ID
22755
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22755

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Het Papegaaiken
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Neoclassicistisch getinte lijstgevel, met een embleem in de vorm van een vergulde weegschaal op de muurpenant der tweede bouwlaag. Getoogde vensters in een geprofileerde en beschilderde omlijsting met sluitsteen, druiplijst, oren en neuten; kordon vormende hardstenen lekdrempels; gietijzeren leuningen. Rechthoekig balkon met gietijzeren hek over de tweede bouwlaag. Verbouwde begane grond. Zijgevels met aandaken en vlechtingen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis Het Papegaaiken [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22755 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.