erfgoedobject

Huis De Vier Heemskinderen

bouwkundig element
ID
22758
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22758

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd huis "De Vier Heemskinderen". Imposant classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder schilddak (leien), uit eind 18de eeuw. Bakstenen gebouw waarvan de eerste bouwlaag voorzien is van een kalkstenen parement. Smalle kalkstenen hoekpilasters en een dito kroonlijst waarboven een driehoekig fronton, met een reliëf in tufsteen (putti) als timpaanvulling. Rechthoekige vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting met smalle druiplijst en recentere lekdrempels; doorlopende lijsten; de bovendorpels der tweede bouwlaag zijn opgenomen in een doorlopende band; hardstenen balustrades als borstweringen voor dezelfde bouwlaag, en een rechthoekig balkon met hardstenen balustrade in de middentravee. De benedenverdieping is, evenals de balustrades der tweede bouwlaag waarschijnlijk van latere datum; aangepaste, rechthoekige vensters, en een rondboogdeur tussen twee pilasters die eindigen op zware consoles die het balkon dragen; imposten en sluitsteen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Huis De Vier Heemskinderen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22758 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.