erfgoedobject

Winkels in neotradionele stijl

bouwkundig element
ID
22770
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22770

Juridische gevolgen

Beschrijving

Twee gelijkaardige breedhuizen in neotraditionele stijl; twee traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen) met dakkapel boven de eerste travee; gedateerd door middel van muurankers AO 190(4?), op de geveltop van nummer 65. Bakstenen gebouwen met verwerking van arduin voor de plint, de winkelpuien en de muurbanden. Gesmeed ijzeren muurankers. Tweede travee telkens uitgewerkt als risaliet, voorzien van een trapgevelbekroning; dubbele muizentandfries boven de linker travee. Arduinen kruis- en kloosterkozijnen. Rechthoekige balkons met gesmeed ijzeren balustrade over de tweede bouwlaag.

Van nummer 66 dateert alleen de voorgevel uit de periode van het vermelde jaartal: de oude kern blijkt uit de zij- en achtergevel. De zijgevel heeft een classicistische gevelordonnantie uit de tweede helft van de 18de eeuw: drie traveeën en twee(?) bouwlagen, afgelijnd door kalkstenen hoekbanden en bekroond met een geprofileerde, kalkstenen waterlijst; de geveltop boven de waterlijst werd gewijzigd; gesmeed ijzeren muurankers. Getoogde vensters in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting met doorlopende onderdorpels en posten, alle, op een na, gedicht. Oorspronkelijke deur in de middentravee, eerst aangepast tot venster, daarna gedicht; gestrekte, hardstenen tussendorpel; huidige deur in de rechter travee.

De achtergevel vertoont sporen van een nog oudere toestand: een klein, rechthoekig venster (gedicht), in een kalkstenen omlijsting met negblokken en duimen, en een rondboogpoortje, ingeschreven in een rechthoekige, kalkstenen omlijsting met negblokken, gedateerd op de sluitsteen 1674.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkels in neotradionele stijl [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22770 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.