erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 22773   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22773

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018

  • is aangeduid als beschermd monument Neoclassicistisch burgerhuis
    Deze bescherming is geldig sinds 19-12-2014

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype, vijf traveeën en twee bouwlagen onder steil zadeldak (kunstleien) met drie dakkapellen, uit de 17de eeuw, doch huidig neoclassicistisch uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel op een kalkstenen plint. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met versierde sluitsteen. Rechthoekige deur in een vlakke, kalkstenen omlijsting met dezelfde, gecementeerde sluitsteen en dito riemprofiel. De zijgevels zijn voorzien van aandak, vlechtingen en kalkstenen schouderstukken.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981

Aanvullende informatie

Tijdens de restauratiewerken aan de woning werd in de kelder een waterput ontdekt. Deze waterput is afgedekt met een Maaslandse steen met in hoog reliëf gehouden wapenschilden. Deze steen zou afkomstig zijn van een schouwmantel (bovenlatei) met de wapenschilden van prins-bisschop Erard de la Marck, prins-bisschop Robert de Berghes en een nog niet geïdentificeerde derde wapenschild. In het salon aan de linkerzijde van het huis werden muurschilderingen gevonden onder het behang.

  • Informatie verkregen van de eigenaars Patrick Menten en Patrick Pulinx (29 april 2014).

Auteurs : Verwinnen, Katrien


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22773 (Geraadpleegd op 24-05-2019)