erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
22774
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22774
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als beschermd monument Burgerhuis
    Deze bescherming was geldig van tot

Beschrijving

Het betreft een breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder een pannen zadeldak met classicistische voorgevelordonnantie uit de tweede helft van de 18de eeuw. Het is een bakstenen gebouw met witgekalkte lijstgevel. Getoogde vensters in een beschilderde, kalkstenen omlijsting, geriemd op de eerste verdieping en vlak op de tweede. Links op het gelijkvloers een fraai getoogd deurtje in een witgeschilderde, geriemde, kalkstenen omlijsting met vlakke kalkstenen tussendorpel en neuten het houtwerk van de deur is oorspronkelijk waaiervormig bovenlicht. Groen geschilderde, houten winkelpui (einde 19de, begin 20ste eeuw) op een beschilderde, kalkstenen plint met twee winkelramen met grote, ijzeren roedeverdeling aan weerszijden van een centrale ingang met vleugeldeur; puilijst met geprofileerde modillons. Het gebouw was tot voor kort in functie als drukkerswinkel. De achter in de tuin gelegen drukkerijgebouwen zijn grotendeels ingestort.

Het 18de-eeuwse gebouw werd als een scherm voor een ouder gebouw opgetrokken. Achter en in het breedhuis bevindt zich een 16de-eeuws (?) diephuis in stijl- en regelwerk en gedeeltelijk versteend bij latere verbouwingen. Dit gebouw bevond zich met de nok dwars op de straat en bestond uit twee delen: een hoger gedeelte van twee of drie traveeën onder steil zadeldak (eindgevel in vakwerk met versteende vullingen is nog zichtbaar) en een iets lager gedeelte van drie traveeën onder een iets lager zadeldak (momenteel afgebroken en vervangen door golfplaten).

Onder de voorbouw bevindt zich een gemetselde, monumentale kelder.


Bron: Onroerend Erfgoed Limburg, Beschermingsdossier DL002017, Sint-Truiden: pand gelegen Hamelstraat 21 (GYSELINCK J. 1997).
Auteurs: Gyselinck, Jozef
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het burgerhuis vertoonde in 1997 zichtbare tekenen van verval en vormde volgens de bevoegde stedelijke diensten van de Stad Sint-Truiden een gevaar voor de openbare veiligheid. De afbraakwerken werden in 1998 stilgelegd. Het pand kon volgens deskundigen gevrijwaard worden na het uitvoeren van nodige schoringswerken. In het voorjaar van 1999 werd het burgerhuis alsnog gesloopt.

  • Onroerend Erfgoed, Digitaal opheffingsdossier 4.001/71053/104.1, Burgerhuis Hamelstraat 21 (S.N. 2023).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2025: Burgerhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22774 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.