erfgoedobject

Winkel

bouwkundig element
ID
22779
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22779

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Breedhuis van het dubbelhuistype, drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien), uit de tweede helft van de 18de eeuw, met huidig, neoclassicistisch uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met een gecementeerde en beschilderde lijstgevel; twee gesmeed ijzeren muurankers. De bovenvensters zijn getoogd en voorzien van een geprofileerde omlijsting met sluitsteen in de vorm van een leeuwenkop. Oorspronkelijke, getoogde deur (tweede helft 18de eeuw) in een rechthoekige omlijsting met licht uitspringende winkelramen met hardstenen lekdrempels en een doorlopende, houten puilijst, met een ossenkop (slagersuithangbord) boven de deur.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Winkel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22779 (Geraadpleegd op )