Refugiehuis van de predikheren van Maastricht

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Sint-Truiden
Straat Houtmarkt
Locatie Houtmarkt 7, Sint-Truiden (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Truiden (actualisaties: 11-09-2007 - 31-10-2007).
  • Adrescontrole Sint-Truiden (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Truiden (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Refugiehuis van de predikheren van Maastricht

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Refugiehuis van de predikheren van Maastricht

Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1997.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Mogelijk het voormalige refugiehuis van de predikheren van Maastricht.

Fraai classicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen, twee recente dakkapellen), gedateerd 1784 op het fronton (ANNO MDCC/ LXXXIV) en op de deurwaaier.

Bakstenen gebouw met een verhoogde begane grond; lijstgevel op een kalkstenen plint. Middenrisaliet van drie traveeën, bekroond met een driehoekig fronton; de timpaanvulling geeft een voorstelling van een medaillon te midden van rankwerk, bloemen en guirlandes, en banderol met jaartal. Geprofileerde, natuurstenen kroonlijst. Rechthoekige vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting; de benedenvensters schijnen naar onder toe vergroot; gesmeed ijzeren hek aan het middenvenster der bovenverdieping.

Fraaie schouderboogvormige deur ingeschreven in een rechthoekige omlijsting op neuten, met geprofileerd beloop en gesculpteerde sluitsteen met druiplijst, die opgenomen is in de druiplijst die de omlijsting aflijnt; oorspronkelijk houtwerk met mooie houten waaier (jaartal) boven de dito tussendorpel; kalkstenen pui met dubbele steektrap en gesmeed ijzeren hek. Zijgevels met gesmeed ijzeren muurankers, aandaken en vlechtingen.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Houtmarkt

Houtmarkt (Sint-Truiden)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.