Kapel Sint-Antonius van Padua

Gemeente Aalst

• Inventarisatie Aalst (geografische inventarisatie: 01-01-1978 - 31-12-1978).

is beschermd als monument Begijnhof: kapel Sint-Antonius van Padua

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Kapel Sint-Antonius van Padua

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Begijnhof

Beschrijving

Ter nagedachtenis van Joanna Dedemaecker opgetrokken, zie opschrift "Ac piae memoriae Joanna Dedemaecker. Me ecxit V. Vandermaeren, Begg. 1661 - 1872". Vierkant neobarok gebouwtje (1872), met portiek en kleine rechthoekige uitsprong aan de achterzijde (nis), achtkantige koepel met lantaarn. Baksteenbouw met natuurstenen afwerking. Portiek met gebroken fronton met vleugelstukken met cartouche op entablement en ronde zeilen met composietkapitelen, vierkante sokkels. Omlopend entablement met engelfiguren op de vier hoeken.

Ronde vensters in rechthoekige omlijstingen, bekroond met voluten. Rondboogvormige deurlijst met volutesluitsteen en vierkante pilasters.

Auteurs: Eeman, Michèle; d'Huyvetter, Clio & de Longie, Bea