erfgoedobject

Drie stadswoningen

bouwkundig element
ID
22802
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22802
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Drie breedhuizen van het enkelhuistype, respectievelijk drie, twee en twee traveeën en twee, drie en drie bouwlagen. Onder vrij steile zadeldaken (Vlaamse en mechanische pannen), met huidig uitzicht uit de 19de eeuw, doch oudere kern (dakhelling, rechter zijgevel van nummer 35).

Bakstenen gebouwen, waarvan de gevel van nummer 31 gecementeerd is, en die van nummer 35 witgekalkt. Rechthoekige vensters, in een gecementeerde omlijsting (nummer 31), baksteen met kalkstenen lekdrempel (nummer 33) en voorzien van houten lateien en lekdrempels (nummer 35). Rechthoekige deuren. Nummer 33 is voorzien van een fraaie, houten winkelpui (eind 19de-, begin 20ste eeuw) op een kalkstenen plint, met metalen roedeverdeling in het raam, en links, deur met oorspronkelijk houtwerk. In de rechter zijgevel van nummer 35 zijn sporen van de vroegere houtbouw zichtbaar.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drie stadswoningen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22802 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.