erfgoedobject

Hoevetje in L-vorm

bouwkundig element
ID
22807
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22807
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

L-vormig hoevetje, uit de 19de eeuw, met het kleine erf, afgesloten door een recent ijzeren hek, naar de straat toe; rechts van het erf, twee jonge linden.

De zuidoostvleugel bevat het woonhuis; twee traveeën onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, Vlaamse pannen); wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen en niet zichtbare timmer, op een gepikte plint; een beluikt venster en een deur. Noordwestgevel met pannen beschieting; aanbouwsel onder lessenaarsdak tegen de noordoostgevel. De lagere noordoostvleugel bevat de stal met hooizolder; drie traveeën onder zadeldak (nok loodrecht op straat, Vlaamse pannen); leembouw als het woonhuis; gevelinsprong in de derde travee; twee deuren en een luik. Noordoost- en noordwestgevel van cementblokken. Nieuwe stallen ten zuidoosten, achter het woonhuis.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Hoevetje in L-vorm [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22807 (Geraadpleegd op )