erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
22816
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22816
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve met losstaande bestanddelen, uit de 19de eeuw, met de zuidoostelijke zijde van het erf aan de straat gelegen. Boomgaard ten noordwesten, achter het woonhuis, moestuin ten noordoosten. Gebouwen in wit overkalkt stijl- en regelwerk met lemen vullingen en niet zichtbare timmer onder zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een onregelmatig gevormd erf, dat in de zuidelijke hoek door een ijzeren hekje van de straat is afgesloten.

Ten noordwesten, stal en woonhuis van negen traveeën onder mank dak (nok evenwijdig aan straat); hoge, gecementeerde en gepikte bakstenen stoel, en verhoogde begane grond. Drie kleine vensters, waarvan twee bolkozijnen, twee zolderluiken, en twee deuren met steektrapje. Pannen beschieting der beide zijgevels.

Ten noordoosten, dwarsschuur van twee traveeën, met aangebouwde varkensstal onder lessenaarsdak tegen de noordwestelijke gevel. Schuurpoort aan de straatzijde. Pannen beschieting der beide zijgevels. Een aanbouwsel tegen de zuidwestelijke gevel is thans verdwenen. Waterput in de uitgespaarde westhoek van de stal.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22816 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.