erfgoedobject

Fort van Liezele

bouwkundig element
ID: 2283   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2283

Juridische gevolgen

 • is aangeduid als beschermd monument Fort Liezele
  Deze bescherming is geldig sinds 09-06-1995

 • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Fort van Liezele
  Deze vaststelling is geldig sinds 29-03-2019

 • is aangeduid als beschermd cultuurhistorisch landschap Fort van Liezele en omgeving
  Deze bescherming is geldig sinds 06-10-1980

Beschrijving

Behorend tot de buitenste fortengordel, de zogenaamde Hoofdweerstandstelling rond Antwerpen, de bouw van het fort, gestart in 1908, was nog niet volledig voltooid bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog. Na de Tweede Wereldoorlog verloor het Fort van Liezele zijn militaire functie; omwille van de natuurwetenschappelijke waarde door de rijke flora met onder meer de aanwezigheid van zeldzame planten, werd het fort met zijn omgeving beschermd als landschap met klein dierenpark en vleermuizenreservaat (noordoostvleugel).

Omgracht, grotendeels met aarde en begroeiing gecamoufleerd, fort opgetrokken in ongewapend beton met oorspronkelijk hoofdbewapening in koepels. Trapezoïdaal grondplan met ten zuiden hoofdfront, ten noorden keelfront en twee zijfronten rondom twee binnenplaatsen, omgeven door gracht, bedekte weg en glooiend glacis. Grachtbescherming door twee gekazemateerde schouderhoekcaponnières. Bovenbouw met infanterievuurkam en koepels.

Toegang via traditorebatterij geflankeerd door de keelkazernevleugels en via een centrale gang verbonden met het hoofdfrontgebouw. Rolbrug gerestaureerd in maart 1993 (zie opschrift). Links van de ingang: huldeplaat aan kapitein-commandant A.J. Fivez, bevelhebber van het fort in 1914.

 • S.N., Het Fort van Liezele. Gids samengesteld en uitgegeven door de "Vriendenkring Fort van Liezele" in samenwerking met het Gemeentebestuur van Puurs, Puurs, 1990.

Bron     : De Sadeleer S., Kennes H., Plomteux G. & Steyaert R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13N3, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Steyaert, Rita
Datum  : 1995


Relaties

 • Is deel van
  Liezele
  Liezele (Puurs-Sint-Amands)

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Fort van Liezele [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2283 (Geraadpleegd op 14-10-2019)