erfgoedobject

Burgerhuis gedateerd 1651/1946

bouwkundig element
ID
22831
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22831

Juridische gevolgen

Beschrijving

Gerestaureerd breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), gedateerd 1651/ 1946 op het boogveld der bovenvenster; de gevel werd waarschijnlijk in de 18de eeuw (?) met een halve bouwlaag verhoogd.

Bakstenen lijstgevel afgelijnd met geblokte kalkstenen hoekbanden; kalkstenen kordons. Drie gekoppelde, getoogde vensters in rechthoekige, geblokte omlijstingen van kalksteen voorzien van licht uitspringende, trapezoïdale sluitstenen met korte druiplijst; de doorlopende posten zomen de panelen op de borstweringen af. De bovenverdieping is voorzien van een rechthoekig venster met afgeronde hoeken, gevat in een geblokte kalkstenen omlijsting met boogvormig fronton, en geflankeerd door twee blinde oculi in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met sluitsteen. De benedenverdieping is aangepast, doch boven de puibalk zijn de van sluitsteen voorziene lateien van de vroegere muuropeningen zichtbaar. Zijgevels met aandaken.


Bron     : SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Burgerhuis gedateerd 1651/1946 [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22831 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.