Huis De Gulden Haen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis De Gulden Haen

• is aangeduid als beschermd monument Woning De Gulden Haen

Beschrijving

Zogenaamd huis "De Gulden Haen "(zie gevelsteen). Fraai classicistisch breedhuis van drie traveeën en drie bouwlagen (dak van de straat af niet zichtbaar); prettige gevelsteen op de borstwering der tweede bouwlaag (middentravee): afbeelding van een haan met datering 1765 en opschrift IN DEN. . . HAEN (gedeeltelijk onleesbaar).

Bakstenen lijstgevel met verticale ritmering door middel van kalkstenen banden, die de posten der vensters verbinden; gedeeltelijk verdwenen, kalkstenen puilijst met centrale rocaille versiering. Getoogde vensters in een geriemde, kalkstenen omlijsting; het riemprofiel eindigt in twee spiralen aan weerszij van de gestileerde rocaille sluitsteen. Gewijzigde begane grond.

Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda