Kapel Onze-Lieve-Vrouw ter Koorts

Beschrijving

Achterin gelegen aan aarden weg, even ten westen van de steenweg. Oorspronkelijke bak- en zandstenen kapel van 1643 (zie jaartal in voormalige voorgevel), mogelijk opgericht door J. Uvens, een eigenaar van het kasteel " 't Steentje", eertijds gelegen tussen het Hof-ter-Bollen en Schemelbert. Op Ferrariskaart aangeduid als "open Capelleken". Oude kapel heden opgevat als koor van de bredere en hogere bakstenen 19de-eeuwse vergroting, beide onder zadeldak (nok loodrecht op straat, leien en kunstleien), naar ontwerp van A. Adriaensens heropgebouwd in 1947. Rondbogige muuropeningen, deur met diamantkoppen.

Interieur met barokke, zandstenen halsgevel met voluten en zwarte wapenplaat (onder andere met raap en datering Anno 1643) van de 17de-eeuwse kapel. Geprofileerde korfboognis met achterwand van Delftse tegels. Houten moerbalken op consoles, rode tegelvloer. Recent Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Gedenktegels met opschriften verwijzend naar de heropbouw. De oorspronkelijke houten heiligenbeelden uit de 17de eeuw, bij de herbouw ontdekt tussen de zoldering, worden heden bewaard in de pastorie.

• CALLAERT L., Landelijke kapellen. Koortskapel te Liezele, in Ons Klein-Brabant Vaartland, 14-1-1994, 6.
  • MOEYERSOMS F., Klein Brabant: mariaal oord, Heist-op-den-Berg, 1992, 23-24.

Auteurs: Steyaert, Rita