Huis In Sint-Franciscus

Beschrijving

Zogenaamd huis "In Sint-Franciscus", naar de eerste vestiging van de minderbroeders (circa 1220) in de stad, op deze plaats. Hoekhuis, dat oorspronkelijk één geheel vormde met nummer 48 van de Minderbroedersstraat.

Breedhuis van vier traveeën en twee en een halve bouwlaag onder steil schilddak (Vlaamse pannen), door middel van muurankers gedateerd 1653; de eerste twee bouwlagen werden aangepast in neoclassicistische stijl (eind 19de eeuw). Gecementeerd bakstenen gebouw, voorzien van gesmeed ijzeren muurankers; recente arduinen plint. Rechthoekige aangepaste vensters in een gecementeerde omlijsting met neoclassicistische ornamenten op de eerste twee bouwlagen; twee houten winkelramen met uitgewerkte posten en een puibalk met tandlijstmotief en cartouches; de lagere bovenverdieping is nog voorzien van kalkstenen bolkozijnen met sponningbeloop. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting op neuten in de tweede travee.

Nummer 48 in de Minderbroedersstraat telt drie traveeën; het zadeldak (kunstleien) is afgewolfd aan de linker zijde; gevelindeling zoals nummer 43; gewijzigde begane grond. Zijgevel voorzien van aandak en vlechtingen.