Teksten van Stadswoning gedateerd 1664

Stadswoning gedateerd 1664 ()

Diephuis, gelegen op de hoek van de Schepen Dejonghstraat; drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen); gedateerd 1664 op de sluitsteen van het bovenvenster; het tweede jaartal, 1947, duidt op de restauratie.

Bakstenen gebouw voorzien van een aangepaste puntgevel met aandak en vlechtingen. Gesmeed ijzeren muurankers. Kalkstenen hoekband, mergelsteen vanaf de tweede bouwlaag, aan de rechterzijde, en kalkstenen speklagen. Voormalige kalkstenen kruiskozijnen met negblokken en sponning (voorheen beluikt benedengedeelte); gekoppelde ontlastingsboogjes van een rollaag en een platte laag, en een gelijkaardige, overspannende boog. Rondboogvormig topvenster in een rechthoekige, verankerde kalkstenen omlijsting met negblokken, sluitsteen (jaartallen) en geprofileerd beloop. Gewijzigde begane grond; het ontlastingssysteem der muuropeningen bleef boven de recente puibalk bewaard. De zijgevel is voorzien van een gecementeerde plint en mergelstenen banden; gedicht, drieledig kruiskozijn van kalksteen op de benedenverdieping, met negblokken en ontlastingsboogjes van een rollaag en een platte laag. Op de tweede bouwlaag, gedeeltelijk gedicht mergelstenen kruiskozijn met negblokken en een kwarthol profiel; ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag. Van de laatste travee bleef alleen de begane grond bewaard; de bovenverdiepingen zijn met twee bouwlagen verhoogd (recente aanpassing).

Auteurs:  Schlusmans, Frieda

Dit hoekhuis werd gebouwd in 1664 en behield met uitzondering van de recentere pui zijn gave gevelordonnantie.

Historiek

Het bouwjaar 1664 kan worden afgeleid van de datering op de sluitsteen van het bovenvenster. Het tweede jaartal op de sluitsteen, 1947, duidt op de restauratie.

Beschrijving

Het betreft een diephuis, gelegen op de hoek van de Luikerstraat en de Schepen Dejonghstraat. Het pand telt drie en twee traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak van Vlaamse pannen.

Het bakstenen gebouw is voorzien van een aangepaste puntgevel met aandak en vlechtingen. In de gevel bevinden zich verschillende gesmede, ijzeren muurankers. Naast baksteen werd er kalksteen gebruikt voor de hoekband op de eerste bouwlaag en de speklagen. De hoekband is vanaf de tweede bouwlaag uitgewerkt in mergelsteen.

De voormalige kalkstenen kruiskozijnen met negblokken en sponning waren voorheen beluikt voor wat het onderlicht betreft. Boven de vensters bevinden zich gekoppelde ontlastingsboogjes van een rollaag en een platte laag, en een gelijkaardige, overspannende boog. Het topvenster betreft een rondboogvormig venster in een rechthoekige, verankerde kalkstenen omlijsting met negblokken, een sluitsteen met daarop de jaartallen en een geprofileerd beloop.

De begane grond werd gewijzigd, maar het ontlastingssysteem van de muuropeningen bleef boven de recente puibalk bewaard.

De zijgevel is voorzien van mergelstenen banden en een gedicht, drieledig kruiskozijn van kalksteen op de benedenverdieping, met negblokken en ontlastingsboogjes van een rollaag en een platte laag. Op de tweede bouwlaag bevindt zich een gedeeltelijk gedicht mergelstenen kruiskozijn met negblokken en een kwarthol profiel en een ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag. Van de laatste travee bleef alleen de begane grond bewaard; een recente aanpassing verhoogde de bovenverdiepingen met twee bouwlagen.