erfgoedobject

Huis Het Beerken

bouwkundig element
ID
22857
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22857

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Het Beerken
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Zogenaamd huis "Het Beerken", voormalige herberg. Diephuis, gelegen op de hoek van de Capucienessenstraat; drie en twee traveeën en drie bouwlagen onder aan de voorzijde afgewolfd zadeldak (leien en mechanische pannen). Huidig uitzicht uit de tweede helft van de 18de eeuw, doch oudere kern.

Bakstenen gebouw. Getoogde vensters in een rechthoekige kalkstenen omlijsting; trapezoïdale sluitstenen met korte druiplijst. Het middenvenster der derde bouwlaag is blind, doch voorzien van een fraaie gevelsteen: voorstelling van een behaard dier. vastgemaakt aan een ketting, met bomen aan weerszij; het opschrift: "Goet logis te voet en te peert 1675" is thans onleesbaar geworden. Verbouwde begane grond. Gecementeerde zijgevel voorzien van gesmeed ijzeren muurankers (17de eeuw) en een rechthoekig venstertje op de derde bouwlaag).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis Het Beerken [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22857 (Geraadpleegd op )