erfgoedobject

Classicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID: 22863   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22863

Juridische gevolgen

Beschrijving

Classicistisch breedhuis, drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), uit midden 18de eeuw. De gevelsteen met datering 1647 en de voorstelling van een kruisboog en twee pijlen is mogelijk afkomstig van het voormalige "Voetsboghenhuys", Grote Markt nummer 16. Bakstenen lijstgevel op een zeer lage, kalkstenen plint. Getoogde vensters in een vlakke kalkstenen omlijsting met versierde sluitsteen en een smalle druiplijst die aan weerszij van de sluitsteen in een spiraal uitloopt; verticaliserende gevelordonnantie door de doorlopende posten. De oorspronkelijke deur stond in de tweede travee (imposten en neuten); de huidige deur is een aangepast venster (zie onderbroken stijlen).


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs : Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2019: Classicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22863 (Geraadpleegd op 21-05-2019)