erfgoedobject

Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart

bouwkundig element
ID
2287
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2287

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oude kerk, op de 15de-eeuwse gotische toren na, verbouwd in de loop van de 18de eeuw (1738, 1779-1780), vergroot in 1887 naar ontwerp van A. Struyven en verwoest in 1914 (zie nabijheid van het Fort van Liezele). Heden sobere neogotische kruisbasiliek opgericht in 1923.

Schip van vier traveeën, transept van één travee en koor van drie rechte traveeën met driezijdige sluiting. Vierledige toren onder ingesnoerde naaldspits en octogonale traptoren ten noorden. Baksteenbouw met gebruik van natuursteen, onder leien bedaking. Ritmerende steunberen en overwegend spitsbogige muuropeningen.

Bepleisterd en beschilderd interieur met kruisribgewelven op driekwartzuiltjes met knoppenkapiteel; bundelpijlers in koor en kruisbeuk. Spitsbogen op natuurstenen zuilen met achtzijdige sokkel en knoppenkapiteel. In portaal bakstenen kruisgewelf met natuurstenen ribben.

Neogotisch mobilair. Imposante Kyriale door J. Moons van 1948. Opmerkelijke glasramen door Jos Beeck van 1954.

  • JANSEN J., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen. Provincie Antwerpen. Kanton Willebroek, Brussel-Antwerpen, 1975, 29.

Bron: DE SADELEER S., KENNES H., PLOMTEUX G. & STEYAERT R. 1995: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Antwerpen, Arrondissement Mechelen, Kanton Puurs, Klein-Brabant, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 13n3, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Steyaert, Rita
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Neogotische kruisbasiliek, gebouwd ter vervanging van de in 1914 vernielde parochiekerk, naar een ontwerp door de architecten Fernand de Montigny en Louis Somers uit 1920. Eerstesteenlegging in 1922, ruwbouw afgewerkt door aannemer Leopold Goossens uit Breendonk in 1923, ingezegend in 1925. Naamsverandering tot Sint-Jozefskerk sinds 1983, om binnen de fusiegemeente Puurs verwarring uit te sluiten met de Onze-Lieve-Vrouw-Hemelvaartkerk van Kalfort. Monumentale muurschilderingen door Achille Ysabie en Maurits Tilley.

  • DE VOS L. 2014: Een kalvarie voor Liezele: de restauratie van een volksbijbel. Muurschilderingen van Achille Ysabie en Maurits Tilley, onuitgegeven studie.
Auteurs: Braeken, Jo
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Parochiekerk Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/2287 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.