Herberg In de Dry Cronen

Beschrijving

Voormalige, van oudsher gekende herberg zogenaamd "In de Dry Cronen". Hoekhuis met de Hoogbrugstraat, twee en drie traveeën en drie bouwlagen onder afgewolfd zadeldak (nok loodrecht op Naamsestraat, Vlaamse pannen en kunstleien), met kern uit de 16de, 17de eeuw (zijgevel), aangepast in de eerste helft van de 18de eeuw (?), (kalkstenen bolkozijnen) en met vergroting naar de Hoogbrugstraat toe, uit de 19de eeuw.

De gevel aan de Hoogbrugstraat is een bakstenen lijstgevel, voorzien van rechthoekige vensters met hardstenen lateien en lekdrempels.

De gevel aan de Naamsestraat is voorzien van mergelstenen speklagen en een recente, arduinen plint; gesmeed ijzeren muurankers van verschillende vormen. Aan de rechterzijde bleef een mergelstenen hoekband bewaard, de begrenzing van de oorspronkelijke gevel. De insteekverdieping is voorzien van drie kalkstenen bolkozijnen, waarvan de twee bovenste met hoge, spitsboogvormige ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag; op de tweede bouwlaag, een rechthoekig mergelstenen venster met afgeschuinde neg en negblokken, met hoge rondboogvormige ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag; op de bovenverdieping een rechthoekig venster met mergelstenen latei en onderdorpel, en een ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag.

De benedenverdieping is grotendeels gewijzigd.