erfgoedobject

Afspanning

bouwkundig element
ID
22880
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22880

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Afspanning
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige afspanning. Breedhuis, gelegen op de hoek van de eerste bocht van de straat, bestaande uit een gedeelte van drie traveeën (voorgevel) en twee traveeën (zijpuntgevel), en een haaks gedeelte van drie traveeën, beide met twee bouwlagen en een duidelijke bouwnaad tussen beide; zadeldaken (mechanische pannen). Bakstenen gebouw met gesmeed ijzeren muurankers, uit de 18de eeuw. Gecementeerde en beschilderde begane grond met gewijzigde muuropeningen, en beschilderde, hardstenen hoekstenen. Rechthoekige, kalkstenen vensters op de bovenverdieping, op de zuidzijde met ontlastingsboog van een rollaag en een platte laag. Zijpuntgevel met aandak en vlechtingen.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Afspanning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22880 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.