erfgoedobject

Twee burgerhuizen

bouwkundig element
ID
22884
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22884
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Twee breedhuizen, respectievelijk van het dubbelhuis- en het enkelhuistype, die echter qua uitzicht een geheel vormen; zes traveeën en twee en een halve bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen); eerste helft 19de eeuw. Bakstenen gebouw met lijstgevel op een kalkstenen plint met keldergaten. Rechthoekige vensters met verankerde strekse latei en kalkstenen lekdrempel. Rechthoekige deuren in een vlakke kalkstenen omlijsting. De zijgevels van nummer 4 zijn met aandaken en vlechtingen afgewerkt.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Twee burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22884 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.