Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

• is aangeduid als beschermd monument Neoclassicistisch herenhuis

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis, gelegen in zijn tuin, die aan de straatzijde door een laag muurtje met een gesmeed ijzeren hek is afgesloten; gesmeed ijzeren inrijhek met initiaal B. Neoclassicistisch enkelhuis van zes traveeën en drie bouwlagen - met souterrain - onder schilddak (nok evenwijdig aan straat, mechanische pannen) uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw op een hoge arduinen sokkel met getoogde keldervensters. Zware arduinen puilijst, en arduinen panelen op de borstweringen; beschilderde kroonlijst met kwarthol profiel. Getoogde vensters in een arduinen omlijsting met oren, neuten en sluitsteen; kordon vormende lekdrempels; oorspronkelijk houtwerk (stolpramen). Getoogde poort in de linker travee, voorafgegaan door twee Toscaanse zuilen op hoge vierkante sokkels, die een rechthoekig balkon met stenen balustrade dragen, zodat een soort portaal gevormd wordt; geprofileerde arduinen booglijst met versierde sluitsteen, en als pilasters opgevatte posten; oorspronkelijk houtwerk; gesmeed ijzeren waaier met het initiaal B.

Links van de poort, een rondboogdeurtje dat naar het kantoor (opschrift "Bureaux") leidt.