Watermolen Schemelbertmolen

Beschrijving

Watermolen met aansluitend bakstenen bedrijfsgebouw en molenhuis op de Molenbeek. Enige nog bestaande watermolen in Klein-Brabant. Korenwatermolen met turbine en motor. Eerste watermolen opgericht in 1636, later meermaals door brand vernield en heropgebouwd (onder meer in de loop van de 18de eeuw, in 1827 en 1835). In 1914 beschadigd door de Belgische Genietroepen, hersteld in 1922.

Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder leien zadeldak. Verankerd en lager bedrijfsgbouw met op gelijkvloers en beide zolders: volledige en in goede staat bewaarde turbinemolen met bedieningsconsole, haverpletter, inschakelingssysteem rondsels en luiwerk.

Sluiswerk: lossluis met houten ophaaldeur en tand- en heugelsysteem; aanvoeropening afgeschermd door krooshek, bakstenen metselwerk.

• Administratie Ruimtelijke Ordening, Huisvesting en Monumentenzorg, Bestuur voor Monumenten & Landschappen, Provinciale directie Antwerpen, beschermingsdossier.
  • Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Puurs/Liezele, 1921-1922/34.

Auteurs: Steyaert, Rita

Aanvullende informatie

De omgeving van de watermolen bestaat voornamelijk uit weilanden omzoomd door bomenrijen. Deze situatie is reeds waarneembaar op de Ferrariskaart (1770-1778).

• Onroerend Erfgoed Antwerpen, Beschermingsdossier DA000602, Schemelbertmolen (DE SCHEPPER J., 1994).