erfgoedobject

Reeks eclectische burgerhuizen

bouwkundig element
ID
22894
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22894

Juridische gevolgen

Beschrijving

Reeks burgerhuizen uit begin 20ste eeuw, opgetrokken in eclectische stijl, met sterke differentiëring der geveldecoratie. Breedhuizen van het enkelhuistype, twee tot drie traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken (mechanische pannen). Bakstenen gebouwen op breukstenen plinten; de lijstgevels zijn voorzien van gevelverhogingen van verschillende vorm (trap-, punt-, voluten-, klokgevels). Rechthoekige vensters en deuren met gedifferentieerde afwerking; de tweede bouwlaag is van een balkon of een erker voorzien. Nummer 33 vormt een monumentale hoek van de reeks, met trapgevels op beide zijden, en een spietorentje op de hoek. Nummer 35 is een storende nieuwe bouw.


Bron: SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs: Schlusmans, Frieda
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Reeks eclectische burgerhuizen [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22894 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.