erfgoedobject

Huis In de Rode Engel

bouwkundig element
ID
22898
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22898

Juridische gevolgen

Beschrijving

Zogenaamd huis "In de Rode Engel", imposant breedhuis, gelegen op de hoek van de Plankstraat, waarschijnlijk op de plaats van het voormalige kapittelhuis; de ruimte ervoor mogelijk het kanunnikenhof. Drie traveeën en drie bouwlagen onder wolvedak (kunstleien) met ijzeren windvaan in de vorm van een roodgeschilderde engel, uit de 18de eeuw, doch met neoclassicistische voorgevelordonnantie uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met gecementeerde en beschilderde lijstgevel (imitatiebanden) voorzien van een houten kroonlijst op consoles, alternerend met de casementen van het fries. Getoogde vensters in een geprofileerde omlijsting met oren en versierde sluitsteen. Aangepaste begane grond. Linker zijgevel voorzien van gesmeed ijzeren muurankers; rechthoekige muuropeningen en halfrond zoldervenster.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Huis In de Rode Engel [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22898 (Geraadpleegd op )