Landhuis Elise

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Landhuis Elise

Beschrijving

Achterin gelegen landhuis Elise (zie gevelsteen), op een omhaagd en met gras begroeid terrein aan een aarden weg, naar verluidt in 1898 opgericht als jachtpaviljoen door de Nielse steenbakker Daman, op de kadasterschetsen voorkomend vanaf 1900. Heden gerenoveerd complex met centraal woonhuis en lagere, losstaande bijgebouwen onder zadeldak (Vlaamse pannen).

Baksteenbouw met gebruik van gesinterde steen voor plint, banden, waterlijsten, ontlastingsbogen en sluitstenen. Steekbogige en rondbogige muuropeningen. Dubbelhuis met verspringende volumes en verhoogde begane grond onder haakse daken, hogere torentravee aan noordzijde. Ten zuiden bijgebouw met onder meer duiventoren en volière. Stallingen ten noorden.

• Kadaster Antwerpen, Mutatieregisters, Puurs/Ruisbroek, schetsen, 1900/1.

Auteurs: Steyaert, Rita