erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID: 22912   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22912

Juridische gevolgen

Beschrijving

Diephuis, gelegen op de hoek van het pleintje, met een voorgevel van drie traveeën en een volledig aangepaste zijgevel van zes traveeën, en drie bouwlagen onder schilddak (kunstleien), uit de tweede helft van de 18de eeuw.

Bakstenen gebouw met rococovoorgevel op een recente kalkstenen plint. Kalkstenen hoekbanden. Getoogde vensters met geprofileerd beloop, in een rechthoekige kalkstenen omlijsting met doorlopende posten, die op de borstweringen bakstenen casementen aflijnen, voorzien van kwartronde motieven op de hoeken; fraaie rocaillemotieven op de plaats van de sluitstenen; de benedenvensters (oorspronkelijk beluikt) werden vergroot. Getoogde deur, zoals de vensters, in de derde travee.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  : 1981


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22912 (Geraadpleegd op 29-10-2020)