Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Sint-Truiden
Straat Ridderstraat
Locatie Ridderstraat 34-36, 40, Sint-Truiden (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Truiden (actualisaties: 11-09-2007 - 31-10-2007).
  • Adrescontrole Sint-Truiden (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Truiden (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Classicistisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1997.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Imposant breedhuis, oorspronkelijk een geheel, gelegen op de hoek van de Schepen Dejongstraat. Elf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met schild aan de rechterzijde. Classicistische gevelordonnantie uit eind 18de eeuw (?).

Bakstenen lijstgevels op een kalkstenen plint; deels voorzien van een nieuw baksteenparement. Geblokte kalkstenen hoekbanden, eveneens voor het risaliet in de negende travee, tussen de vierde en vijfde travee en tussen de zesde en zevende travee. Getoogde vensters in een geprofileerde omlijsting met gesculpteerde sluitsteen; de benedenvensters zijn naar onder toe vergroot; een aantal ervan waren oorspronkelijk beluikt (duimen). Beide deuren zijn aangepaste vensters. Getoogde poort in de risaliet travee; rechthoekige kalkstenen omlijsting op neuten, met schijnvoegen op de posten. Aansluitend rechthoekig balkon met gesmeed ijzeren hek, steunend op uitgewerkte consoles (tweede helft 19de eeuw). Beschilderde zijgevel, met een rij vensters als in de voorgevel.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Ridderstraat

Ridderstraat (Sint-Truiden)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.