erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
22916
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22916
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Dubbelhuis van vier traveeën en drie bouwlagen; het dak is verdwenen; het huidig neoclassicistisch uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw is een aanpassing van een oudere kern uit begin 19de eeuw (?). Bakstenen gebouw met gecementeerde lijstgevel. Panelen met guirlandemotieven op de borstwering der tweede bouwlaag. Rechthoekige vensters met kalkstenen lekdrempels, op de eerste bouwlaag in een vlakke omlijsting met rozetten op de latei. Rechthoekige deur in een vlakke kalkstenen omlijsting. Latere, rechthoekige houten erker, opgebouwd op de door consoles gedragen balkonplaat.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22916 (Geraadpleegd op )