erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
22917
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22917
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Gedeeltelijk afgebroken (7-9-1977), neoclassicistisch enkelhuis, uit de tweede helft van de 19de eeuw; vier traveeën en twee bouwlagen; het dak is verdwenen. Bakstenen gebouw; de onderbouw is voorzien van een arduinen parement met schijnvoegen. Rechthoekige vensters, op de tweede bouwlaag voorzien van een arduinen omlijsting met riemprofiel en versierde sluitsteen; hardstenen balustrade op de borstweringen; rechthoekig balkon met hardstenen balustrade, gedragen door zware consoles in de rechtse travee. Geprofileerde rondboogpoort met versierde sluitsteen; fraai houtwerk voor de vleugeldeur met gesmeed ijzeren deurwaaier.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22917 (Geraadpleegd op )