erfgoedobject

Twee burgerhuizen

bouwkundig element
ID
22920
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22920

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Twee burgerhuizen
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Twee gelijkaardige breedhuizen, die een geheel vormen, zeven traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak (mechanische pannen), met huidig neoclassicistisch uitzicht uit eind 19de eeuw. Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel op een gecementeerde sokkel. Fries van panelen op de borstwering der tweede bouwlaag; de eerste bouwlaag is voorzien van imitatiebanden. Rechthoekige vensters, vlak op de benedenverdieping, met versierde posten op de bovenverdieping; de vensters der tweede bouwlaag zijn voorzien van een geprofileerde rondbooglijst boven de latei, met guirlandemotieven in de boogvelden; de bovenvensters zijn afgelijnd met versierde druiplijsten op consoles. Rechthoekige deuren in de derde en vijfde travee. Rechthoekig balkon boven de deur van nummer 9.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  auteur niet publiek
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Twee burgerhuizen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22920 (Geraadpleegd op )