Neoclassicistisch herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Limburg
Gemeente Sint-Truiden
Deelgemeente Sint-Truiden
Straat Schepen Dejonghstraat
Locatie Schepen Dejonghstraat 12-14, Sint-Truiden (Limburg)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Sint-Truiden (actualisaties: 11-09-2007 - 31-10-2007).
  • Adrescontrole Sint-Truiden (adrescontroles: 18-12-2007 - 18-12-2007).
  • Inventarisatie Sint-Truiden (geografische inventarisatie: 01-01-1981 - 31-12-1981).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Neoclassicistisch herenhuis

Deze vaststelling is geldig sinds 01-02-2018.

is beschermd als monument Neoclassicistisch herenhuis

Deze bescherming is geldig sinds 10-07-1997.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Beide huizen vormen een architectonisch geheel. Neoclassicistisch herenhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (nok evenwijdig aan straat, leien), met attiek en twee dakvensters met driehoekig fronton, uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde en beschilderde lijstgevel op een lage plint van beschilderde hardsteen; panelenfries onder de houten kroonlijst. Risalieten, voorzien van schijnvoegen, in de derde en zesde travee, verhoogd door middel van de vermelde dakvensters. Rechthoekige vensters met beschilderde lekdrempels, beluikt op de eerste bouwlaag, voorzien van rolluikkasten en gesmeed (?) ijzeren hekken op de bovenverdieping; oorspronkelijk houtwerk; de bovenvensters der risalieten zijn geaccentueerd door een geriemde omlijsting en een geprofileerde druiplijst. Rechthoekige deur (laatste travee) in een vlakke omlijsting van beschilderde hardsteen. In de derde travee, geprofileerde korfboogpoort in een rechthoekige geblokte omlijsting van arduin; fraai houtwerk; erboven, rechthoekig balkon met gesmeed ijzeren hek.

Bron: Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.

Auteurs: Schlusmans, Frieda

Datum tekst: 1981

Relaties

maakt deel uit van Schepen Dejonghstraat

Schepen Dejonghstraat (Sint-Truiden)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.