erfgoedobject

Neoclassicistisch burgerhuis

bouwkundig element
ID
22928
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22928

Juridische gevolgen

Beschrijving

Oorspronkelijk een neoclassicistisch dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit midden 19de eeuw.

Bakstenen gebouw met een lijstgevel op een gedeeltelijk beschilderde, hardstenen plint; beschilderde hoekbanden. Rechthoekige vensters in een beschilderde hardstenen omlijsting met kordon vormende lekdrempels op de eerste en tweede bouwlaag; van de oorspronkelijk beluikte benedenvensters heeft slechts een venster de luiken bewaard; middenvenster der tweede bouwlaag gemarkeerd door een druiplijst. Rechthoekige deur in een uitgewerkte, geprofileerde omlijsting van beschilderde natuursteen, entablement en druiplijst op gekoppelde consoles. De rechtse deur is een aangepast venster. Entablement met steigergaten en een houten kroonlijst op klossen. Zijgevels met een oculus in de top en twee bakstenen rondboogvensters.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Neoclassicistisch burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22928 (Geraadpleegd op )