Reeks burgerhuizen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Reeks burgerhuizen

Beschrijving

Ruime burgerhuizen uit eind 19de-begin 20ste eeuw, die qua uitzicht het straatbeeld kenmerken. Neoclassicistisch getinte rijhuizen, met enkele neotraditionele elementen, gegroepeerd per reeksen van onderling identieke exemplaren. Voornamelijk enkelhuizen, doch ook enkele dubbelhuizen, twee tot vier traveeën en drie bouwlagen onder zadeldaken. Bakstenen gebouwen, met verwerking van arduin, onder meer voor de plinten en de afwerking der vensters. Getoogde muuropeningen met arduinen lekdrempels, sommige met hoek-, sluit- en aanzetstenen (nummers 3, 5-21, 18-24, 25, 32-34), andere met volledige arduinen omlijsting (nummers 16, 27, 57-59). Enkele benedenverdiepingen werden aangepast tot handelsruimte. Houten kroonlijst.

Nummer 1. Hoekhuis met de Rijschoolstraat; afgesnuite hoektravee. Nummers 3, 5-21. Trapgevels als zijgevels; nummer 7 is voorzien van een inrit met hek, nummer 21 van een klein tuintje links, eveneens afgesloten met een hek; nummer 17 heeft een getrapt dakvenster en een rechthoekig balkon met gesmeed ijzeren hek. Nummer 16. Getrapte dakkapel; rechthoekig balkon met gesmeed ijzeren hek; hek tussen baksteenpijlers en bomen tegen de getrapte zijgevel. Nummer 18. Rechthoekig balkon met ijzeren hek. Nummer 20. Getrapte dakkapel. Nummer 22. Rechthoekig balkon met ijzeren hek; getrapte dakkapel. Nummer 25. Getrapte dakkapel; afgesnuite hoektravee met rechthoekig balkon op de bel-etage. Nummer 27. Rechthoekig balkon met fraai ijzeren hek; deur met mooi houtwerk en bovenlicht met glas in lood. Nummers 35-45. Qua gevelindeling identiek, doch meer gedifferentieerd in de details; nummer 39 is beschilderd, nummer 45 gecementeerd en beschilderd; nummer 37 is voorzien van een getrapt dakvenster. Nummers 57-59. Identiek qua opvatting; afgesnuite hoektravee met balkon.