erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
22935
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22935

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Alleenstaand herenhuis, gelegen op de hoek van de Leopold II-straat; het huis ligt enigszins schuin, en achteruit ten opzichte van de rooilijn; ervoor een tuin met een monumentale wilde kastanjeboom; de tuin is afgesloten door een gesmeed ijzeren hek met initialen C en L, op een laag bakstenen muurtje; aan de rechter zijde een hoge muur. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (Vlaamse pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw op een beschilderde plint. Getoogde vensters met arduinen sluit- en aanzetstenen, en dito lekdrempels. Getoogde deur in een vlakke arduinen omlijsting met sluitsteen.


Bron     : SCHLUSMANS F. met medewerking van GYSELINCK J., LINTERS A., WISSELS R., BUYLE M. & DE GRAEVE M.-C. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6n2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Stadstuin

  • Is deel van
    Stationsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22935 (Geraadpleegd op )