erfgoedobject

Neoclassicistisch herenhuis

bouwkundig element
ID
22937
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22937

Juridische gevolgen

Beschrijving

Herenhuis in neoclassicistische stijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met een gecementeerde en beschilderde lijstgevel op een arduinen plint. Hoekbanden; schijnvoegen op de benedenverdieping; panelen onder de kroonlijst en de lekdrempels der vensters. Getoogde vensters in een geriemde omlijsting met sluitstenen in neo-Lodewijk XV- en Lodewijk XVI-stijl; gelijkaardige deur met waaiervormig bovenlicht. Rechthoekig balkon met recent hek en korte, zware consoles, voor de drie middenvensters der tweede bouwlaag. De rechter zijgevel is met klimop begroeid.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties

  • Is gerelateerd aan
    Stadstuin

  • Is deel van
    Stationsstraat


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistisch herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22937 (Geraadpleegd op )