erfgoedobject

Herenhuis

bouwkundig element
ID
22938
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22938

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Oorspronkelijk een herenhuis, in neoclassicistische stijl. Breedhuis van zes traveeën en drie bouwlagen onder zadeldak, uit de tweede helft van de 19de eeuw. Bakstenen gebouw met een gecementeerde lijstgevel op een arduinen plint. Risaliet in de derde travee; schijnvoegen op de benedenverdieping; arduinen puilijst; houten kroonlijst met panelen tussen de modillons; panelen op de borstweringen der bovenverdieping, balustrades op de tweede bouwlaag. Rechthoekige vensters in een geriemde omlijsting met sluitsteen (palmetmotief); twee rechthoekige balkons met balustrade. Twee rechthoekige deuren in beide uiterste traveeën, en een rondboogpoort met oorspronkelijk houtwerk in de derde travee.


Bron     : Schlusmans F. met medewerking van Gyselinck J., Linters A., Wissels R., Buyle M. & De Graeve M.-Ch. 1981: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Limburg, Arrondissement Hasselt, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 6N2 (He-Z), Brussel - Gent.
Auteurs :  Schlusmans, Frieda
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2022: Herenhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/22938 (Geraadpleegd op )